100 város

Külföldi városok élményei földön, vízen, levegőben

Egy igazi különlegesség: átlós lift Hannoverben

2018. november 19. 09:54 - 100VárosKrisz

Van lift a 10 emeletes panelban. Van lift, amely az utcára néz. Van, ami néhány 10 másodperc alatt visz fel több 10 emelet magasra. Van szűk, van tágas. Hannoverben pedig van egy, melynek padlója nem vízszintes a talajjal és még átlátszó is. Ha ez nem lenne elég, hogy kényelmetlenül érezd magad, akkor a bónusz: egy szűk folyosóban megy fel, ráadásul úgy, hogy a folyosó nem egyenes. Ezt látod beszállás után a lábad alatt. Hannoveri élményeink egyik legjobbja.

hannover_lift.jpeg

Az 1913-ban épült hannoveri új Városháza kupolájába tartunk éppen felfelé kb. 43 méteres magasságba. Innen rálátni a városra minden irányba. Kizárólag ennyi motivált minket, mert a szűken 5-6 személyes lift nem az, amit mindenképp ki akartunk próbálni. Tartott ez addig, amíg el nem indultunk vele és el nem kezdett bedőlni, és nem kezdtük látni a lábunk alatt, hogy a lifttel "kanyarodunk". Innentől vált elképesztően izgalmassá az egész. Felfelé a meglepődöttségtől egy-két fotót készítettünk csak, de lefelé már készültünk, mert ezt az élményt meg akartuk örökíteni. Mindenesetre nem ez az egyetlen dolog, ami miatt érdemes ellátogatni az alsó-szászországi Hannoverbe.

Hétvégére Németországba

A repülő pénteken délután 2 órakor indult és nem egészen 1,5 óra múlva már a hannoveri reptér kifutóján landoltunk. A városba bejutás nagyon könnyű: az S-Bahn 17 perc alatt a Central Station állomáson van. Innen a szállásunk 15 perc sétatávra volt, ezért nem használtunk tömegközlekedést. Innentől volt kb. 48 óránk, hogy megismerjük a várost, vasárnap 16 órakor már a Budapestre tartó járaton kellett ülnünk.

Az utazást a WizzTours oldalán keresztül foglaltuk egy akciós kuponkóddal, így egy kedvező csomagárhoz jutottunk hozzá a négy csillagos Hotel Dormeroban. Nagyon színvonalas, nagyon modern szállodáról van szó, csak ajánlani tudjuk. A reggeli kitűnő, az egyik legváltozatosabb, legjobb felhozatallal rendelkező volt azok közül, amit eddig igénybe vettünk.

Currywurstot azonnal

Őszintén szólva én kicsit elszámoltam magam az ebéd-vacsora vonalon, és nagyon éhesen léptem ki a hotelből, amikor kora este elindultunk, hogy az időnket kimaxolva megnézzük a város első látványosságait. Ezért nagyon hamar egy utcai virslizős bódé vonzásában találtuk magunkat ezzel:

currywurst_hannover.jpg

Dóri: "A képen is látható kimért gépi kólával upgradelt "menü" pedig abszolút hozta a strandhangulatot."

Aznap este főleg csak a belvárosban sétálgattunk, felfedeztük a környéket, illetve közben megnéztük a térképen, hogy mit merre találunk majd, hogy másnap már tervezettebben haladhassunk. A belváros nem tartogat különösen nagy élményeket. Az utcákban a plázákból ismerős márkák üzletei tűntek fel. Péntek estéhez képest ezen a részén a városnak nem voltak túl sokan. Turistákat is csak elvétve láttunk.

Ők meg mit csinálnak ott a tóban a kajakokkal?

Kiadós reggelink után a Ballhofplatz, Marktkirche Hannover útvonalon értünk el a már említett új Városházához. Ekkor még mit sem sejtettünk arról, hogy fél óra múlva az átlós liftben leszünk. Sajnos az épület tó felőli oldala éppen fel volt állványozva, de a túloldalról gyönyörű látványt nyújtott a hatalmas Városháza.

Fentről feltűnt, hogy nem messze van egy nagyobb tó. Nem láttunk rajta innen semmi érdekeset, de úgy gondoltunk, hogy úgyis abba az irányba terveztünk sétálni, nézzük meg közelebbről. Hogy micsoda? Kajakkal a tavon labdajátékot játszani? Ez volt az első kérdésem, amikor közelebb értünk. Néztük őket egy ideig, és közben elkezdtük megkeresni, hogy mit is játszanak. Kiderült, hogy életünkben először kajakpólót látunk. Csapatonként 5 játékos játszik egy speciális kajakpólóban ülve. A kapu a víz felett 2 méterrel egy kosárpalánk méretű keret. Remek kombináció, gondoltam. Én, aki úszni sem tud, ámulattal néztem, hogy ezt tényleg lehet látványosan, érdekesen játszani.

Különleges kis utcák városa

Nem tudom helyi különlegesség-e vagy Németország más városainak is vannak olyan részei, ahol fellelhetők azok a hangulatos kis utcák, terek, amik valahogyan nagyon barátságossá teszik ezeket a helyeket. A délutánunk maradék része a környéken való sétával telt. A késői és kiadós reggeli miatt az ebédünk ki is maradt, így egy amerikai stílusú pubba ültünk be egy korai vacsorára. Kötelező hamburger persze, nálam egy korsó német sörrel.

Az estét a pihenésnek szántunk, megnéztük a hotel wellness részlegét, ami szintén hasonlóan színvonalas, mint maga a hotel. Másnap a hotelből történő kicsekkolás után még nézelődtünk a városban, ellenőriztük a Tripadvisor toplistáján, hogy mi az, ami még kimaradt, de nem volt ilyen - Hannover tényleg kis város. Találtunk egy kisebb, csendes parkot, de nem maradtunk már sokáig, mert egyre jobban lógott az eső lába. Végül a csomagjaink összeszedése után a reptér felé vettük az irányt. Vasárnap este már Budapesten aludtunk, mert másnap munka.

Most akkor érdemes megnézni Hannovert?

Határozottan igen a válaszunk. 2-3 nap pont ideális. Ez a péntek-vasárnap ide szerintünk nagyon jó lehetőség volt. Lényegében egy 3 napos hosszú hétvégén, vagy egy pénteki fél napos szabadsággal kiugorhatsz egy virslire, és mehetsz egyet (kettő, mert lefelé is) az átlós lifttel. Olcsó repjegyek viszonylag gyakran vannak a WizzAir kínálatában, szerintünk érdemes várni a 10000 Ft alatti oda-vissza kombinációkra Discount Club áron. Extra költség nem igazán merül fel. Olcsón be lehet jutni a városba, tömegközlekedésre a városban nincs szükség, gyalog elérhető minden. Csak a jó időt kell kifogni.

További tippekért, élménybeszámolókért, kövess minket Facebookon is!

2 komment
Címkék: utazas

A bejegyzés trackback címe:

https://100varos.blog.hu/api/trackback/id/tr7814338679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2018.11.21. 10:56:51

A nem vízszintes a talajjal, az gondolom párhuzamos aakrt lenni. Amúgy érdekes :)
süti beállítások módosítása