100 város

Külföldi városok élményei földön, vízen, levegőben

Így nem lesz horror a külföldi utazásod

2018. november 14. 11:16 - 100VárosKrisz

Összegyűjtöttünk 3 hibát, amit, ha elkövetsz és beüt a baj, akkor pokollá teheti a külföldi vakációdat. Apróságokról van szó, ezért sokszor fel sem tűnik, ha nem figyeltél oda rá. Ha pedig már megtörtént, akkor a megoldásra fordított időt nem a város vagy a környék felfedezésével töltöd.

3hiba_utazas.jpg

1. Ha nem működik a bankkártyád

Ma már jellemzően nem kell minden elköltendő pénzünket még itthon a célország pénzére váltanunk, mert a legtöbb helyen működik a bankkártyás fizetés. Ha nem is boltban, de a nagyobb üzletekben, éttermekben, hotelekben mindenképp tudsz fizetni bankkártyával bármelyik országban (főleg, ha Európáról van szó). Szinte már teljesen alapvető, hogy csak annyi készpénzt viszel egy utazásra, ami feltétlenül szükséges.

Azonban bármi történhet a bankkártyáddal, amire nem számítasz:

  • elromlik az automata és nem adja vissza a kártyádat,
  • a bankod gyanús tevékenységet észlel és automatikusan blokkolja a bankkártyát,
  • a kártya nem működik a legtöbb automatánál (Hollandiában saját tapasztalat - ide vigyél mindenképp Maestro kártyát).

Gondolj csak bele: nem tudod kifizetni a szállásod pedig még 4 napot az országban kell töltened. Vagy az étteremben vacsora után próbálod kitalálni, hogy hogyan is rendezd a számlát, ha nincs elég készpénzed, a bankkártyád pedig már harmadszor is hibát jelez a fizetéskor.

Lehetőség szerint vigyél magaddal több bankkártyát. Ha egy mód van rá, akkor ezek legyen két külön banknál. A legjobb, ha másik kártyatársaság is a kibocsátója. Ha többen utaztok, akkor senki ne alapozzon arra, hogy majd valaki lesz a "bankos" és otthon szétdobjátok. Mindenki tartsa magánál a bankkártyáját.

2. A lemerülő telefon

A legtöbb esetben erre nagyon odafigyelünk, de adódhatnak külföldön olyan helyzetek, amikre nem készülsz fel és nagyon nehéz lesz áramforráshoz jutnod.

Például a repülőd késése miatt lekésed a 3 óránként járó buszos transzfert a célállomásra. A telefonodra szükséged lesz, de nem biztos, hogy azt tudod majd tölteni a várakozás alatt. Ha a hidegben vagy a nagy forróságban éppen akkor történik vele valami, ami miatt percenként 1%-ot merül és nem tudsz vele mit csinálni, 30 perc alatt szinte teljesen lemerül. Éppen nem tudod merre vagy, a GPS mindenképp kellene. Két példa, ami ha nem is túl gyakori, de bekövetkezhet.

Mindenképp tarts magadnál vésztöltőt, esetleg egy másik telefont. 2-3 töltésre elegendő áramot tárolni képes hordozható töltők már néhány ezer forinttól elérhetők. Ezek nem is túl nagyok, nem túl nehezek, elférnek a pénztárca és az igazolványaid mellett, hogy biztosan ne legyen ilyen problémád.

3. Nem kipróbált ruhadarab

A klasszikus hiba az új cipődet elvinni külföldre városnéző túrára úgy, hogy kis kézipoggyásszal utazol és be sem fér másik cipő. Ha ez elsőre nem kényelmes, feltöri a lábad, akkor egy délutáni városnézés végére eljuthatsz oda, hogy a másnapi programnak lőttek.

Vettél egy új esőkabátot, de azt az utazás előtt nem próbáltad ki, hogy milyen körülmények között tudod kényelmesen használni. Tényleg bírja a nagyobb záporokat? Nedvesen is szellőzik rendesen? Nem fújja le egy erősebb szél a kapucniját a fejedről? Nagyon kényelmetlen egy átázott kabátban a kapucnit fognod a fejeden a szembe szélben. Ez biztosan rányomja a bélyegét az utadra.

Olyan ruhadarabokat vigyél magaddal, amik már beváltak, hordtad őket és így van velük tapasztalatod. Tudod, hogy kényelmes a sétákhoz, ismered, hogy mennyire melegít vagy szellőzik.

Tájékozódj, informálódj

Odafigyeléssel, előre tervezéssel ezek a helyzetek elkerülhetők. Indulás előtt mindenképp nézd meg a célállomás időjárását. 3-4 napra ezek már elég megbízhatóak, és így jobban fel tudsz készülni, hogy az időjárás a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza az utad során. Olvass el néhány élménybeszámolót a célországgal kapcsolatban. Azokból kiderülhet, ha másfajta konnektort használnak, esetleg nagyon körülményes a bankkártyás fizetés a kevés elfogadó hely miatt. Készülj fel, hogy az utazásod tényleg a vakációról szólhasson.

További tippekért, élménybeszámolókért, kövess minket Facebookon is!

7 komment
Címkék: utazasi trukk

A bejegyzés trackback címe:

https://100varos.blog.hu/api/trackback/id/tr8014362431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2018.11.16. 07:55:45

Kimaradt a legfontosabb és legnagyobb hiba, amit a külföldre utazó elkövethet. Az utasbiztosítás.

Parajpuding 2018.11.16. 07:56:36

Mármint utasbiztosítás nélkül utazni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.16. 08:58:15

A lényeg: mindig legyen nálunk olasz útlevél, ez megvéd a bajtól.

Kovi1970 2018.11.16. 09:39:17

Az összefoglaló érdekes, én is bele tettem volna az EU TB kártyát (feltéve hogy releváns országba utazom), azon kívül pedig (ahogy említették), valami TB pótló biztosítás.

A több bankkártya evidens, én ide tenném az (az erdeti büdzséhez képest) többlet készpénzt, Annak idején próbáltam forint tartalékot átváltani és emlékszem rá, hogy gyakorlatilag egyetlen francia bank sem volt hajlandó átváltani, még a Nemzeti bank szolgálati fiókja sem ahol midnen afrikai pént elfogadtak, szerintük nem volt konvertibilis a HUF (mindezt pár évvel EU csatlakozás előtt).

Az a pár ezer forint amit visszaváltásnál bukok megéri a nyugalmat. És itt megint vicces belegondolni, hogy 20 éve még minden határátkelésnél válthattad a pénzt, és hirtelen ami 30 centime volt Franciaországban az odaát 1000 líra.

@balcán maxval bircaman: uniós polgárként a többi ország konzuli szolgáltatát is igénybe lehet venni. Gyakorlatilag mintha lenne egy oalsz útleveled. Minden másra ott a Woodoo pap :)

Vicces hogy 10 éve még indokolás nélkül utasíthattak ki egy magyar állampolgárt (egész Európából, teljes schengeni hatállyal), ha nem voltál nekik szimpatikus.

okleveles naiv 2018.11.16. 10:33:50

Mindig legyen nálad törölköző.

m.t. 2018.11.16. 10:40:05

Minden fontos iratot fenymasolatot repulojegyet, cimet kinyomtatni, papirterkepet eltenni a szallasrol, es elegendo keszpenz. A keszpenz nem muszaj a celorszag valutajaban, EUR-t USD-t GBP-t a vilag akarmelyik segglyukan tud valtani az ember, es a legnagyobb veszhelyzetben is lehet vele alkudozni.

Az hogy ellopjak a telefonod barhol elofordulhat barkivel, ezek a low-tech megoldasok jol jonnek ha nincs internet es a telefonon tarolt dokumentumok.

Fenykepek automatikusan menjenek felhore, es akkor az elmenyeid se vesznek karba.

_B_ 2018.11.16. 14:32:20

0. UTASBIZTOSÍTÁS.

4. A bankkártyán kívül legalább néhány napra elegendő készpénz is legyen nálad!
EUR vagy USD nagyon olcsón váltható itthon (Pesten legalábbis).
Egyéb helyeken marad az a verzió, hogy érkezéskor a reptéren vagy az első városban vadászol egy ATM-et, és felveszel ott pénzt. De ilyen esetben is legyen nálad némi vésztartalék USD, mert azt mindenhol értékelik :)

5. Szállás, bérautó repjegyfoglalás, utasbiztosítás igazolásai legyenek kinyomtatva.

6. Ha nem EU-ba mész, akkor járj utána milyen helyi prepaid SIM kártyát tudsz azonnal venni, és hol (ár, lefedettség), és ellenőrizd, a telefonod KÁRTYAFÜGGETLEN legyen, és kompatibilis a helyi GSM és mobilnet hálózattal.
süti beállítások módosítása