100 város

Külföldi városok élményei földön, vízen, levegőben

A belga Velence: Brugge

2018. november 02. 15:13 - 100VárosDóri

Festői látvány, gondolák, középkori városkép - ez az első három dolog, ami eszembe jut, ha Bruggere gondolok. Na meg az, hogy sajnos kevés volt a telefonom tárhelye a képeknek, mert Brugge volt azon városok egyike, ahol a legszívesebben lépésenként álltam volna meg egy fotóra.

img_3125.jpeg

Brüsszelből 1500-ért

Bruggebe (is) sok módon lehet eljutni. Ha több napot szeretnél eltölteni a festői belga kisvárosban, javaslom, hogy közvetlenül Brüsszel Charleroi reptérről induló Flibco járatát válaszd. A repjegy lefoglalásával együtt a buszjegyet is érdemes megvenned, amely igen kedvező, 5 €/irány áron érhető el, és a busz kicsit több mint két óra alatt a régi városrészhez közeli pályaudvaron tesz le. Ha viszont szívesen kötnéd össze utadat a belga főváros meglátogatásával, ahogyan mi is tettük, akkor a Brüsszel - Brugge viszonylatban gyakran közlekedő belga vasutat ajánlom. A vonatok kényelmesek, gyorsak, a fővárosból 1 óra alatt Bruggebe érnek, és a jegyek online is megvásárolhatóak. Ráadásul hétvégén (péntek este 7 órától vasárnap az utolsó vonat indulásáig) féláron érhetőek el, kb. 16 €/retúr ártól.

Nyugati kényelem keleti izgalom nélkül

A pályaudvarról kilépve, ha esetleg elbizonytalanodnál, merre indulj, egyszerűen csak a kövesd a tömeget! Ugyanis a legtöbb ember a pályaudvartól befelé vezető Oostmeers utcát választja, ami szerintem kiváló átmenetet képez a várós régi és modernebb része között. A macskaköves utcák és a fogyatkozó autók lépésről lépésre hangolnak rá a középkori városra, a megszokott utcazaj helyébe a nyugalom és harmónia lép. És bármennyire is sok turista látogat el ide nap mint nap, a kis utcácskákon és hidakon sétálva nem érzed azt, hogy tömeg lenne.

A csodálatos környezetben a megszokott mindennapi kényelmedről sem kell lemondanod, mert annak ellenére, hogy a középkor óta nem sokat változott a város, az épületek alsó szintjei számos étteremnek, bárnak, ruhaboltnak és egyéb üzletnek adnak otthont. Sok étterem ebédmenüvel is készült a turistáknak: 10 € körül  találsz már 2-3 fogásos ebédmenüket.

Ők meg mit pörgetnek?

Ma már letűnőben van az idegesítően addiktív Fidget Spinner, azonban Bruggebeli látogatásunkkor ennek a hóbortnak még csak a kezdetén jártunk. Nekem igen furcsa látványt nyújtottak a városban lófráló tinik, akik a Városháza, a Miasszonyunk templom (Onze Lieve Vrouwekerk) és a szebbnél szebb kőhidak között ezzel a színes műanyag valamivel tűntek fel időről időre. Néhány héttel később Magyarországon is hódítani kezdett, így számomra csak utólag nyert értelmet ez a szerkentyű.

Krisz: "Tényleg az volt, hogy néztünk rá hülyén, és 3 hét múlva meg ez volt az év biznisze Magyarországon..."

Leonidas, a király

Bár az egyik legnagyobb spártai királyról kapta a hálózat a nevét, a Leonidas pralinéüzletek korántsem nevezhetőek spártainak. A legjobb belga csokik, trüffelek, pralinék boltja ez, ahova magas ellenállóképesség (és vastag pénztárca) nélkül nem javasolt belépni. Ha a csokoládék világa nem hoz lázba, és a belga gofriktól is kissé megcsömörlöttél, jó lehet kipróbálnod az eredetileg Hollandiából származó Stroopwafelt. Ezek a diétásnak nem nevezhető, karamellel összeragasztott édes ostyatallérok szuvenírnak is ideálisak - márha kibírod, hogy ajándékozás előtt ne bontsd fel.

Összességében Brugge a kihagyhatatlan európai célpontok közé tartozik, a cuki kis épületek, a városrészt átszelő folyó, a kis utcák és a folyón átvezető hidak kuszasága varázslatos élményt ad bármennyi időt is tölts el benne.

További tippekért, élménybeszámolókért, kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!
Címkék: utazas

A bejegyzés trackback címe:

https://100varos.blog.hu/api/trackback/id/tr8614339737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása