100 város

Külföldi városok élményei földön, vízen, levegőben

5 gyönyörű európai barlang

2018. november 23. 11:56 - 100VárosKrisz

Csodálatos barlangok, amelyeket muszáj látnod, ha a környékükön jársz. Tiszta kék víz, gyönyörű cseppkövek, óriási föld alatti termek és barlangi tavak. Ezeket tartogatják a válogatásunkban szereplő európai barlangok.

los_verdes_cimlap.jpg

(Forrás: Flickr)

Kék Barlang - Bisevo, Horvátország

Ezen a mindösszesen 5,8 négyzetkilométer területű kis szigeten több barlang is található, de a legismertebb és leglátványosabb a gyönyörű színben pompázó Kék Barlang. Nevét arról kapta, hogy a déli órákban a beszűrődő napfény megvilágítja a barlang fenekét, és az innen visszatükröződő fény teszi látványos kék színűvé a barlang vizét. 1884-ben szélesítették ki a barlang bejáratát, és így vált elérhetővé mindenki számára, hogy lássa ezt a lenyűgöző helyet. A közeli Split akár autóval is könnyen elérhető.

bisevo_barlang.jpg

(Forrás: Flickr)

Gouffre Berger - Autrans, Franciaország

Európa egyik legmélyebb barlangja. A még járható részek 1122 méter mélyen vannak a föld mélyében. 1953-as felfedezése után 10 évig tartotta meg a világ legmélyebb barlangja címet. Egyszerű turistaként nem bejárható. Barlangász expedíciók keretében van lehetőség élőben is megnézni ezt a természeti csodát. Az óriási mészkőfalak mellett barlangi tavakat is láthatnak azok, akik lemerészkednek ebbe a mélységbe.

gouffre_berger_barlang.jpg

(Forrás: Flickr)

Eisriesenwelt - Werfen, Ausztria

A világ legnagyobb jégbarlangja, egy jeges mészkőbarlang, mely a Salzach folyó mentén jött létre. Hatalmas, 20 méteres bejárata már messziről látható. A barlanghoz függővasút visz fel, onnan kb. 15-20 perc sétával érhető el a bejárat. 1879-ben fedezték fel, előtte csak a helyiek ismerték és úgy gondolták, hogy ez a pokol bejárata, ezért be sem mentek a barlangba.

A közeli Salzburg Budapestről 5 óra autózással elérhető, ezért az Eisriesenwelt kötelező célpont a barlangok szerelmeseinek.

eisriesenwelt_barlang.jpg

(Forrás: Flickr)

Los Verdes - Lanzarote, Kanári-szigetek

A Cueva de los Verdes az egyik legfőbb látnivalója a szigetnek. A La Corona vulkán kitörésekor a lávafolyam alakította ki ezt a barlangot, melynek magassága és szélessége kb. 15 méter. A gyönyörű képződményt még lenyűgözőbbé teszi a kivilágítása. Színei, formái és a különleges látvány miatt mindenképp megéri ellátogatni a szigeti északi részén található Zöld barlangba, amely egy hangversenyteremnek is helyet ad. A barlang turisták által látogatható 2 km-es része gyalogosan bejárható.

los_verdes.jpg

(Forrás: Flickr)

Sárkánybarlang - Mallorca

Az ókor óta ismert, több ezer éves természeti képződmény. Ez Európa egyik legnagyobb összefüggő barlangrendszere, melynek legismertebb része a Sárkánybarlang. A benti tórendszeren csónakázni is lehet. A barlang több tava közül a Martel-tó a világ egyik legnagyobb föld alatti tava. Elképesztő méretekkel büszkélkedhet: 117 m hosszú és 30 széles. Nevét felfedezőjéről, Edouard A Martel-ról kapta. A Martel-tó kupolatermében élő klasszikus zene szól, melyet a zenészek csónakban ülve szoktak előadni. Az előadás végén a látogatókat is csónakázásra hívják.

sarkanybarlang.jpg

(Forrás: Flickr)

2 komment
Címkék: erdekesseg

A bejegyzés trackback címe:

https://100varos.blog.hu/api/trackback/id/tr914363635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hancúrcica 2018.11.25. 18:31:29

A Gouffre Berger barlang helyett a csatolt képen a La Grotte des Demoiselles (Saint-Bauzille-de-Putois, Franciaország) látható.
www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g2046007-d2036535-Reviews-La_Grotte_des_Demoiselles-Saint_Bauzille_de_Putois_Ganges_Herault_Occitanie.html

pamutpamlag 2018.11.25. 22:22:37

Hancúrcicának igaza van, a képen a Demoiselles van, nem a Berger. Rögtön feltűnik az embernek, hogy valami nem stimmel, mert a Bergerben tudtommal nincs kiépítés (korlát, betonjárda, stb.) vagy villanyvilágítás, a képen pedig szemmel láthatóan van.
A hiba oka talán az, hogy a kép forrásaként megadott fickr oldalon több kép van: az első kép ez (ahol egyébként megnevezik a képaláírásban a barlangot), utána viszont több képen a Berger következik, csak tovább kell lapozni. Vélhetően a poszt-toló figyelmetlen volt, nem jó képet választott.
Már ha egyáltalán tényleg a Bergert akarta beválogatni az 5 legszebb közé (ahol maximum pár tucat magyar járt, és élek a gyanúperrel, hogy a poszt-toló nem tartozik közéjük).
www.flickr.com/photos/tolliv/14914136146/in/photolist-oHUR5o-XeiYjo-cDiQmY-7XPwda-TfZjEF-2GyRNz-SdBKPK-WrgGxV-ajqvRy-keXzw-ajnHLk-5hXvNP-29PY5Bd-kiK9V-kiVXH-5hXu6e-d4weLG-mbmnq-ajnHtV-4LQoG5-5i2Se7-SSoUwQ-abygz2-abygs6-ajqvQh-cJvpo5-NQnCBB-aaR1hj-cJvoMW-ehWJ2F-kiVXM-XJzEcP-4CGL4t-4EyVMU-keXzx-NQnCTZ-mbhGv-cJvoXG-jbSGC-kj2vg-keTsg-keZEA-keT3R-XkaSiA-Tsmw3B-keTsf-mbhGt-kfjk5-mbhGA-mbmnv/
süti beállítások módosítása